Results 1 to 13 of 13
Like Tree7Likes
  • 5 Post By just4kix
  • 1 Post By aonav@ymail.com
  • 1 Post By just4kix

Frequent disconnections to Internet - Causes and Solutions

  1. #1
    Guardian Angel just4kix's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    11,632

    Default Frequent disconnections to Internet - Causes and Solutions

    Frequent disconnections to Internet - Causes and Solutions

    This article describes the causes and remedies for the problem above. The problem has been discussed in ample threads not only in this forum but many others also. I am just compiling (or trying to compile) all causes and solutions in one single thread that can become a sort of a bible for this often repeated question.

    First I would like to thank many stalwarts of this forum such as essbebe, meetdilip, superprash, whitestar999, skap, etc. who have posted solutions from time to time and again and again.

    Causes and remedies of frequent disconnection:

    1. Cause: No splitter or splitter at incorrect position
      This is the most common cause of frequent disconnection, especially in wired broadband. Wired broadband is provided by the likes of BSNL, Airtel, Reliance via telephone lines. These telephone lines carry voice and data in a duplexed manner. Voice uses low frequency waves while data is carried over high frequency waves. A splitter's job is to separate the voice and data. The splitter has one input (line) and two outputs (voice/phone and data/modem/ADSL).

      Solution: Ensure that the splitter is installed in your broadband circuit. The splitter must be right at the first entry point of the home. It is absolutely essential that voice and data is separated this way at the beginning itself. All phones in the house must connect to the phone output and modem to the data output. The diagrams below show how. Failure to do so will cause connection to be broken often and especially when telephone rings or you pick up the handset to call someone.


    2. Cause: Bad wires/connectors
      This is very often ignored. We often look at faults somewhere else and ignoring the most obvious. The wire from external line to splitter, from splitter to modem, from modem to PC, etc. could be bad. Connectors could have been damaged.

      Solution: Check your cables and connectors. If using an ethernet cable, check it. Ignore nothing. A loose connection may be causing internet to connect and disconnect intermitently.
      .
    3. Cause: Low SNR Margin or High Attenuation
      Read this article and it explains all: SNR Margin and Line Attenuation - What do they mean?. Low SNR margin and high attenuation result because one or more or all of the following:
      • old wires that are rotting, oxidized or corroded
      • main telephone junction box in bad shape
      • bad port at the exchange
      • your house is too far away from the exchange


      Solution: Unfortunately in most cases above there is not much you can do except raise a complaint and request for change/repair of wirings, etc. Many times the people from the exchange even refuse to acknowledge the problem. This problem is more with BSNL/MTNL rather than the newer companies such as Airtel or Reliance. Reliance has probably the best infrastructure using fibre-optic cable network but their reach is very poor. I faced severe issues myself and my experiences can be found here: My interactions with BSNL. You are well advised to follow similar procedure. You should be able to show that you are having very poor signal and line attenuation is very high. But above all, being patient/forthright/assertive and not loosing temper/being aggresive are the key points.
      .
    4. Cause: ADSL/G.DMT vs ADSL2
      G.DMT and ADSL or ADSL 1.0 mean the same thing - ADSL, the first generation. ADSL2 is the next generation with more throughput possible over ADSL. Read all about ADSL and ADSL2 here:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Asymmet...ubscriber_Line
      http://en.wikipedia.org/wiki/ITU_G.992.5#India

      ADSL2 puts more overhead on the line and demands that you have a high SNR margin. Because of the high quality of service (or line quality) desired/required by ADSL-2, your modem may not be able to sustain the connection for long. The signal must be detiriorating quickly causing frequent disconnection.

      Solution: If all avenues of getting SNR fixed fail and you are unable to get SNR margin above 6.0, try configuring the modem in G.DMT or ADSL 1 mode. How to do this is beyond the scope of this article. You should refer the many articles/guides in this forum or seek help from a technical expert. You can even raise a thread on this, if your like; but be sure to a forum search before.
      .
    5. Cause: Fluctuating Power Supply
      Sometimes very much overlooked. But this can be a cause too. You may have a UPS to the PC while laptop runs on the battery too but many times the modem is in some corner and fluctuating power supply causes it to disconnect.

      Solution: The obvious. Have the supply checked. Install stabilizer if required.
      .
    6. Cause: Overheating
      Overheating of the modem circuit may cause it to shut down. Sometimes the circuits may even burn out. Reasons of overheating could be many:
      • accumulated dust over the modem cover and inside
      • spider webs
      • bad ventilation
      • resident ambient heat


      Solution:
      • periodically clean the modem from outside (and inside, if required)
      • dust/clean the surrounding area
      • ensure proper ventilation; do not keep the modem in a corner or behind any object that impedes air circulation
      • ensure that room is not too hot

      .
    7. Cause: Instrument Fatigue
      All electronic equipment suffer from a fatigue. Modems are known to have an average life of four to five years. After this time, expect that modem will start to act funny. Also could be a direct result of the cause mentioned above. But more likely than the modem, expect the power adapter to go bad earlier. The power adapter contains the built-in step-down transformer and AC-to-DC converter circuit. Regardless of how efficient your cleanliness and other factors are, the power adapter really heats up. This is especially true when manufactured by companies of questionable reputation.

      Solution: First check the power supply (PS) adapter. Take it to a repair shop, if you can't do so yourself. If is not functioing properly, replace it. If PS is OK, but still a problem, check the modem for faults. If modem is more than five years old, it is now time to invest in a new modem.

    .
    Tips for dealing with BSNL:

    • Always make a complaint in writing.
    • Always take a duplicate and get a received signature on your copy.
    • Visit the exchange. Do not depend upon customer care and the toll-free number.
    • Try to explain the problem in your complaint in as much details as possible but not using too much technical jargon.
    • Try to know your local area linesman. Be friendly without being too much overt. Never shout at him and show him his ignorance or incompetence.
    • Most BSNL people do not understand PPPoE. They understand bridge-mode only. If you talk to them, they will ask you what error you are getting. In bridge-mode, your get errors such as Error-678 but in PPPoE (self or auto-dialing mode), you do not get errors on screen. Explain this to them.


    p/s. If you think that I have missed out something, please do add. I will be most grateful.
    Attached Images Attached Images
    Last edited by just4kix; 29th March 2012 at 12:21 AM.
    *** Never argue with an idiot. ***

    All my useful articles and Guides | My DVDs | My Blu-Rays | My Blogs
    -------------------------------------------------------------------------------------------

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    19

    Default

    see my post it says zte diagnostics of zte type2
    blazzer1212 likes this.

  3. #3
    Guardian Angel just4kix's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    11,632

    Default

    a) This thread now appears the 1st page of Google search, 4th on the list. Keywords used: frequent disconnection internet

    b) If search words used are "internet frequent disconnection", then it appears on page 2.

    *** Never argue with an idiot. ***

    All my useful articles and Guides | My DVDs | My Blu-Rays | My Blogs
    -------------------------------------------------------------------------------------------

  4. #4
    Bronze Member samit's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    151

    Default

    thanks a lot...i have also joined this forum for there exciting facts about...internet...
    By Comgod - Samit

  5. #5
    Tech Crazy!! sarveshmotihari's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    644

    Default

    Quote Originally Posted by just4kix View Post
    a) This thread now appears the 1st page of Google search, 4th on the list. Keywords used: frequent disconnection internet
    Now number 5 on the list...

  6. #6
    $h@d0w
    Guest

    Default

    But what about Data card disconnections?

  7. #7
    Guardian Angel just4kix's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    11,632

    Default

    Quote Originally Posted by $#@|)0\/\/ View Post
    But what about Data card disconnections?
    These disconnections are far easy to explain and are usually "no-brainers". Basically, there could be the following issues:

    1. Cause: Bad signal at your location
      You are too far away from the signal tower. Or, the signal is impeded by high rise structures of cement and concrete. Hence the dongle is unable to receive the signal with the requisite strength.

      Solution:
      Try to move to a place where you get a proper signal. The signal bar must show at least 3 bars out of 5.
      .
    2. Cause: Problem with the ISP
      The provider is having issues. The signal is intermittent or broken. The authentication server is having too much load.

      Solution:
      Not much you can do. You have to hope for the best and that the issue is sorted out at the ISP end.
      .
    3. Cause: Your modem setting is set to 1x CDMA or equivalent
      The network setting is set to Broadband+, UMTS/3G, etc. But the provider's signal is strong enough to sustain the quality of service.

      Solution:
      Go to network setting. Select the option of 2G, EDGE/GPRS, 1x CDMA, 1x Highspeed, etc., - whatever is the equivalent provided in the setting.


    Sent from my GT-I9100G using Tapatalk
    Last edited by just4kix; 4th April 2012 at 10:24 AM.
    $h@d0w likes this.
    *** Never argue with an idiot. ***

    All my useful articles and Guides | My DVDs | My Blu-Rays | My Blogs
    -------------------------------------------------------------------------------------------

  8. #8
    $h@d0w
    Guest

    Default

    ^^ More than bad signal i think its the problems at the ISP end in India. As for me im using a BSNL EVDO and the problem im facing of late is that it gets connected to the internet but after a couple of minutes it just hangs ! Like if i open the Dial Up Status, under ACTIVITY it shows that SENT bits are counting but no change in RECEIVED bits section, after being in this position for a couple of minutes it disconnects.

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    52

    Default

    thanks this post helped me a lot!!

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    3

    Default

    Man this post is from a while. But let me tell you, you are like the The One with these things, esp BSNL.

    Thank You for this post.

  11. #11
    Junior Member tgcbao88's Avatar
    Join Date
    Nov 2015
    Posts
    2

    Default

    The most frequent connect error I have is the "DNS server is not responding". I don't really care about the cause. Can you just tell me the solution for it?

    Once, I tried 4-5 way I found on the internet and the last way worked, but I don't remember what is it. The last time was 6 days ago, I couldn't fix it myself and I had to called the technician.

  12. #12
    Junior Member aimayaram's Avatar
    Join Date
    Nov 2015
    Posts
    33

    Default

    I get frequent interruptions during thunderstorms, or when the trees next to my Internet line are cut. The workers probably move it too much, even if the wires are still connected. It is solved when the ISP installs a new cable three days afterwards. During cyclones, there can be several disconnections per day, because of very strong winds. I have fiber optics.

  13. #13
    Junior Member Renren's Avatar
    Join Date
    Jan 2016
    Posts
    45

    Default

    Quote Originally Posted by aimayaram View Post
    I get frequent interruptions during thunderstorms, or when the trees next to my Internet line are cut. The workers probably move it too much, even if the wires are still connected. It is solved when the ISP installs a new cable three days afterwards. During cyclones, there can be several disconnections per day, because of very strong winds. I have fiber optics.
    This has been an issue for me every time a thunderstorm strikes and when the blackout knocks on my door.

Similar Threads

  1. frequent disconnections.. please help
    By mayurdange in forum Reliance wimax
    Replies: 4
    Last Post: 29th June 2011, 09:45 AM
  2. Frequent disconnections
    By akrvd in forum BSNL broadband
    Replies: 3
    Last Post: 4th November 2010, 07:28 PM
  3. Frequent disconnections
    By akrvd in forum BSNL broadband
    Replies: 6
    Last Post: 26th August 2010, 02:03 PM
  4. Frequent disconnections ? Try this
    By talktoanil in forum BSNL broadband
    Replies: 6
    Last Post: 25th May 2010, 10:26 PM
  5. Frequent disconnections
    By harptech in forum BSNL broadband
    Replies: 8
    Last Post: 15th July 2009, 08:50 PM