1. #1
    Silver Member
    mickeyandaamir's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    340

    Unhappy my modem is not saving username n password

    i use BSNL's broadband and i've been given the modem (router) from bsnl itself.
    its model id ZTE's ZXDSL831AII

    my Router used to run my BB conn on PPPOE mode with the username n Password saved in the router itself.
    yesterday i changed my login passwrd for bsnl broadband for security reasons n feed the same new password into my router and rebooted it, to get it saved.

    But after rebooting, it again returned back to factory settings (i didnt clicked on the checkbox of restoring to factory settings).

    i tried re-entering the password n rebooted to get it saved but again it came back to factory settings, after rebooting.

    its not saving the setting of the "bridge mode" too. Hence im not able to use my BB conn.
    I also checked whether the reset button at the back side of router is being pressed or not. but its at its normal place.

    wat to do now..???? im in a very difficult situation.
    plz help me.

  2. #2
    Platinum Member
    player's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    1,296

    Default

    wow what a situation really bizarre!!

    I think you should do this, i am assuming that you have some sort of connectivity right now so try to change your password to the one which was being used earlier(the default one) and then see whether if you are able to connect..........

    Then do this try any other password just any random and then try to save it i know u will not be able to browse but the sole purpose of this is to check whether your modem is saving any other password or not if not theni think there's some prob with your modem and yes one more thing are you rebooting your modem after entering the new pass??

  3. #3
    LEARNER

    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,270

    Default

    Yesterday i changed my login passwrd for bsnl broadband for security reasons n feed the same new password into my router and rebooted it, to get it saved.
    Confirm you CHANGED the UserID password at
    bsnl usage portal with your 14 digit Id and password.

    http://bbservice.bsnl.in

  4. #4
    Silver Member
    mickeyandaamir's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    340

    Default

    i have changed the login password n not the portal id password.
    i have used my frend's modem (same model) with my new password on my telephone line, nd the conn worked perfectly fine.!!!!

    but this not the case with my modem. its not saving ne password may it b wrong or correct.
    wen ever i change the pass and press apply button , and press reboot buttton, it gets automatically come to factory settings.
    hence im not able to use my net.

    wat to do..??? help me guys.

    help me ppl.........plz..!!!!!!!!!!!!!!
    Last edited by mickeyandaamir; 25th February 2009 at 08:11 PM. Reason: Automerged Doublepost

  5. #5
    LEARNER

    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,270

    Default

    confirm you followed steps 6,7 and 8.
    For customer using Always On mode

    1. Click edit (Pencil type icon)button in the PVC Name pppoe_0_35.
    2. Confirm VCI as 35, click Next.
    3. Select Protocol as PPPoE and encapsulation as LLC/SNAP. Click Next.
    4. Leave Blank the WAN IP settings and click Next.
    5. Type service name as Dataone, Type the Broadband Username, Password and Confirm Password correctly as provided by BSNL. Session established by should be marked as Always on, Click Next.
    6. Click Apply, It will take a moment to apply your settings.
    7. Click System on Left hand side and click the sub title Reset and Restart.
    8. Without checking the check box Reset to factory default settings, click Restart directly to get your modem reboot, after the modem gets rebooted, you are ready to use your internet connection without using dialer.
    http://rajasthan.bsnl.co.in/main/ZTE...31_Type-1_.doc

    REF:http://foribb.blogspot.com/2008/05/c...-in-pppoe.html ( with screen shots)

  6. #6
    Platinum Member

    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    2,765

    Default

    are you connected via USB or LAN?

  7. #7
    Silver Member
    mickeyandaamir's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    340

    Default

    @ eesbebe. Yeah.......i did followed the steps 6, 7, 8 correctly as u mentioned. but still it doesnt save after the reebooting.
    the problem is much similar to tat wen our motherboard's CMOS battery gets exhausted and the time in the pc is reset to default on every power on ...!!!!

    help me.

    @ superprash2003... Im connected with LAN right now.
    i tried resetting with USB too...but same problem.

    can any1 provide me with the firmware upgrade of my above mentioned model..???
    Last edited by mickeyandaamir; 26th February 2009 at 07:12 PM. Reason: Automerged Doublepost

  8. #8
    LEARNER

    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,270

    Default

    Just a try :
    how you access the modem setting pages ?
    ID admin password admin ?
    after resetting to factory settings
    try adsl and expert03( as given in a Malaysian forum.)

  9. #9
    Silver Member
    mickeyandaamir's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    340

    Default

    every time i restart the router or power on the router,
    my username comes to default one i.e "multiplay" and password too as a default passwrd set by bsnl in the modem's firmware.

    this is the problem. ....
    haelp me guys...

    can any1 of u provide me its latest firmware or a link to it..???

  10. #10
    Silver Member

    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    419

    Default

    hello!bro
    actually i'm also having the same modem type ............. i mean ZTE ZXDSL 831 AII from BSNL ............. so i guess u tried to change your password directly i mean without restoring to factory setting .......... instead you must reset the modem to it's factory restore first and then reboot and put in the new password along with your username and save it .......... try this and see if it helps ..............
    and let me know the firmware version of your modem as well .........

  11. #11
    Silver Member
    mickeyandaamir's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    340

    Default

    hey bro,
    heres the details of the present firmware of my modem same as u r having it.
    Current firmware version is ZXDSL 831AIIV1.0.1i_D18_IN

    kindly help me bro. i did as wat u suggest. but still te problem prevails in it.
    wat to do now???
    does these modems have buttn cell as tat of CMOS battery of motherboard??

  12. #12
    Silver Member

    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    419

    Default

    Quote Originally Posted by mickeyandaamir View Post
    hey bro,
    heres the details of the present firmware of my modem same as u r having it.
    Current firmware version is ZXDSL 831AIIV1.0.1i_D18_IN

    kindly help me bro. i did as wat u suggest. but still te problem prevails in it.
    wat to do now???
    does these modems have buttn cell as tat of CMOS battery of motherboard??
    yup the firmware version is the same .................. i don't think that these modems have any button cells in them (though i haven't opened it and seen) ........... in any case i guess you must contact your local exchange about this problem of your's and hopefully they would replace your modem ............
    as in the case of one time outright purchase of the modem it's about 1yr or so warranty and in case you have the modem on lease then also they would replace it free of charge .............
    and yeah about the firmware there are no firmware upgrades for this modem type from BSNL as far as my knowledge goes ..........

  13. #13
    LEARNER

    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,270

    Default zxdsl831 "always On " connection

    Confirm you followed step 5
    Configure to Router mode
    1. Login to http://192.168.1.1 with the username
    and password (Case sensitive).

    username : ADSL
    password: expert03

    Note: “03" read “zero three”.

    OR,

    username : ZXDSL
    password: ZXDSL

    Note:
    If you cannot logon using the user name and
    password combinations
    provided above, you may need to reset the modem
    by long-pressing the ‘reset’ button to
    the default factory setting.


    2. When logged in, click on the WAN tab.


    3. Under the WAN tab, select PPP and then select ADD
    to add in a new PPP configuration as follow:

    PPP Interface = ppp-0
    ATM VC = aal5-2 or equivalent ( VPI=0, VCI=35 setting)
    Interface Sec Type = Public
    Status = Start
    Protocol = PPPoE
    Use DHCP/DNS = Enable
    Security Protocol = PAP
    Login Name = bsnl user id ( * without @ bsnl.in )
    Password = your password

    4. Under the Services tab, select NAT, and set it to Enable.

    5. Under the Services tab, select IP Filter, make sure the
    Public and Private is set to Accept, and this would
    allow the modem to access the Net.

    After that, click on “Admin” and then “Commit” and then “Reboot”.

    6. Set every PCs TCP/IP in your LAN to point to the modem as the gateway.

    IP Address = 192.168.1.x ( where x ranges from 2-254)
    Subnet mask = 255.255.255.0
    Default Gateway = 192.168.1.1.

    Preferred DNS Server = 208.67.220.220
    Alternate DNS Server = 208.67.222.222

    7. Once it’s done you should check your Internet connectivity by loading your favourite website.
    Addl reference : with screen shots
    foribb: CONFIGURING ZTE ZXDSL 831AII IN PPPOE MODE
    Last edited by essbebe; 28th February 2009 at 05:03 PM.

  14. #14
    Junior Member

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    15

    Default

    Quote Originally Posted by mickeyandaamir View Post
    i use BSNL's broadband and i've been given the modem (router) from bsnl itself.
    its model id ZTE's ZXDSL831AII

    my Router used to run my BB conn on PPPOE mode with the username n Password saved in the router itself.
    yesterday i changed my login passwrd for bsnl broadband for security reasons n feed the same new password into my router and rebooted it, to get it saved.

    But after rebooting, it again returned back to factory settings (i didnt clicked on the checkbox of restoring to factory settings).

    i tried re-entering the password n rebooted to get it saved but again it came back to factory settings, after rebooting.

    its not saving the setting of the "bridge mode" too. Hence im not able to use my BB conn.
    I also checked whether the reset button at the back side of router is being pressed or not. but its at its normal place.

    wat to do now..???? im in a very difficult situation.
    plz help me.
    why dont you reset your modem.try setting different passwords .in this way you can know if it really working or not otherwise your router is not good.

  15. #15
    Silver Member
    mickeyandaamir's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    340

    Default

    @ ^^

    i have well mentioned tat its not saving any kind of username or any kinda passwords.
    its just getting reset on power on or reebooot.
    well i purchased this modem 6 months back.............so i'll contact my exchange....!!!!!!!!!

  16. #16
    Silver Member
    mickeyandaamir's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    340

    Default

    hey frens im ina agreat troublle..
    plz help me guys in this....
    does any1 didnt ever faced such problem lik im facing wid my router...........??????

  17. #17
    Platinum Member

    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    2,765

    Default

    you would have to get it replaced.. i think they should replace it for FREE since its only been 6 months..

  18. #18
    Junior Member
    sanjdar's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    84

    Default

    @mickeyandaamir

    before you go to bsnl exchange......... just try......

    go to the site, change your password to old one....... put your old password into the modem...... all the best!

  19. #19
    LEARNER

    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,270

    Default Reset access location ZXdsl831

    also checked whether the reset button at the back side of router is being pressed or not. but its at its normal place.
    please confirm reset switch or access
    is in rear of unit
    or bottom of the unit
    ( a small round hole right hand side )

  20. #20
    Silver Member

    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    419

    Default

    Quote Originally Posted by essbebe View Post
    please confirm reset switch or access
    is in rear of unit
    or bottom of the unit
    ( a small round hole right hand side )
    If the modem type which he quoted is ZTE ZXDSL 831AII
    then the reset button is at the back side of the unit/router .........

  21. #21
    Silver Member
    mickeyandaamir's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    340

    Default

    @ ^^

    yes fren u are rite...its on the back side of the router... i have checked it, its in its normal position (not in a position of continued pressing).

    still didn't got any solution to my problem..?????????

  22. #22
    Silver Member
    mickeyandaamir's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    340

    Default

    hey!!!
    my modem saved username n password wen connected via USB but again came to factory setting as soon as i restart it with tha Ethernet.

    so i formatted my HDD....NOW MY MODEM SAVING USERNAME N PASSWORD ON ETHERNET TOO .....

    those who have same problem ...here is the solution for u ppl...!!!

  23. #23
    Silver Member

    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    419

    Default

    Quote Originally Posted by mickeyandaamir View Post
    hey!!!
    my modem saved username n password wen connected via USB but again came to factory setting as soon as i restart it with tha Ethernet.

    so i formatted my HDD....NOW MY MODEM SAVING USERNAME N PASSWORD ON ETHERNET TOO .....

    those who have same problem ...here is the solution for u ppl...!!!
    what a strange solution ............
    Anyways congrats ......

  24. #24
    kirankumargb
    Guest

    Default

    yes thats the most unexpected solution i have heard... anyway enjoy it as long as it lasts...

  25. #25
    Junior Member

    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    1

    Default My modem every time ask for username & password

    Hello everyone.

    whenever my modem gets rebooted it always asking for username and password.

    No BSNL employee is having solution of my problem.
    i am so tired by entering the username & password each time.


    So please help me to solve the problem


  26. #26
    Platinum Member

    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    2,765

    Default

    which modem do you have?are you connected via USB?

Similar Threads

  1. forgot username and password of modem DNA-A201BE1
    By sumeetm4u in forum BSNL broadband
    Replies: 8
    Last Post: 26th August 2011, 12:02 AM
  2. UT-300R2U modem username & password problem
    By dumdumk in forum BSNL broadband
    Replies: 6
    Last Post: 21st October 2008, 05:09 PM
  3. Replies: 1
    Last Post: 16th March 2008, 06:07 PM
  4. how can we store username and password in modem
    By digiscripter in forum BSNL broadband
    Replies: 1
    Last Post: 2nd January 2008, 09:39 PM
  5. MT841 modem- How to find username and password
    By achu411 in forum BSNL broadband
    Replies: 4
    Last Post: 31st May 2007, 04:38 PM

Posting Permissions

Log in

Log in
BSNL Broadband Forum Airtel Broadband Forum Reliance Broadband Forum Tikona Broadband Forum MTNL Broadband Forum Tata Broadband Forum
BSNL 3G Forum MTNL 3G Forum Idea 3G Forum Airtel 3G Forum Reliance 3G Forum Vodafone 3G Forum
Airtel Mobile Forum Reliance Mobile Forum BSNL Mobile Forum Idea Mobile Forum Vodafone Mobile Forum Aircel Mobile Forum
Tata Sky Forum Dish TV Forum Reliance DTH Forum Videocon DTH Forum Airtel DTH Forum SUN DTH Forum