1. #1
    Junior Member

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    11

    Question Problem connecting to wifi - vmc AN1020-21

    I bought a new bsnl type 2 modem (AN1020-21) yesterday. It was configured by the BSNL SDE. When I connected it at home, the "wifi" indicator on the modem was off. I logged into the modem configuration and noticed that the wifi is disabled. I enabled it, disabled the mac address filter and the wifi indicator came up. I was able to connect using the wifi network. After a while I got disconected and noticed that the wifi indicator on the modem is off. I rebooted the modem, checked all the settings again. The wifi indicator seem to go off after sometime and it never comes up sometimes.
    There is no problem with the wired network.
    DHCP is On, PPOE, Always on, the wifi channel selection is Auto.

    I have been through the posts in the forum but couldnt resolve my problem.
    Please help.
    Thanks in Advance.

  2. #2
    LEARNER

    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,270

    Default

    (A)

    Checked this link ? download user manual.
    http://www.indiabroadband.net/bsnl-b...tml#post307396

    (B)

    After all settings made in the router you may have to select
    Management ( or similar menu ). Click SAVE REBOOT.

    (C)

    Also "backup" present working settings.say C:/My Documents/wifi working.

    (D)

    Channel 6 instead of Auto.Also try Channel 11 .
    ( if India not listed )Country selection , I think can be ASIA )

    (E)

    Also this link with screen shots. Menu pages should be same.

    https://docs.google.com/present/view...njx_14fhxf7xcf

    / Action taken/ Feedback item wise please

  3. #3
    Junior Member

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    11

    Question

    Thank you for your suggestions. Please see below for the results.
    (A)
    I downloaded the user manual and followed exact instructions. Still had the problem.

    (B)
    I rebooted from admin menu.This did not help me.

    (C)
    I did. I haven't tried restoring.

    (D)
    Selected India and tried with both 6 and 11. Still couldn't resolve.

    (E)
    There is one slide at the end that shows disabling DyingGasp. This did not help either. Apart from this, the slide show captures screenshots for all steps in vmc user guide.

    The next step I took - I reset the modem and configured it again. This time, I set the encryption-off. Restarted the Modem and everything was fine. I used it for a while without any problems. Later I decided to set the security to WiFi Protected access and followed the steps as in the URLs you gave. Saved and restarted. The WiFi indicator did not come up. I configured to encryption-off again and it worked.

    I wonder what could be the reason. Any thoughts on this?
    Is there any other suggested way of encryption? Please help.

  4. #4
    LEARNER

    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,270

    Default

    For forum use:
    http://www.indiabroadband.net/comput...tml#post315289

    (F)
    Please post a screen shot as Annexure the wifi page, with whatever security key you have used.Select WEP.


    http://www.indiabroadband.net/comput...tml#post315289

  5. #5
    Junior Member

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    11

    Default

    Sorry not to have showed up for the last couple of days. But this time, I think I figured out the nature of the problem.
    This is what I did. I reset the modem and set the wifi security to WPA and rebooted. There was no wifi indicator/wifi network. I left the Modem on for a while (may be about 30 min) and the wifi link cameup. I was able to connect without any hassles.
    I figured out that whenever there is an intentional reboot or interuption which causes the modem to start again, wifi is not available for a short span.
    There is no problem with wired network anytime.

    I am not sure if it is because of the Dying gasp setting (It is still enabled.). I am going to disable it and try.

    Any hints on what could be causing this problem will be of great help.

  6. #6
    Junior Member

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    3

    Default

    u can try this:
    hp://******************/bsnl-broadband/61886-wifi-configuration-bsnl-vmc-an1020/

    The asteriks are indiabroadband.net and enter double t in between hp

  7. #7
    Junior Member

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    11

    Default

    I cannot open the URL . Page Not found.

  8. #8
    LEARNER

    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,270

    Default

    website for user manual patches. ( patch not required not important ) )
    Untitled Document
    vmcindia.com/ADSL_Demo.html


    India Broadband Forum
    Last edited by essbebe; 6th October 2011 at 06:41 PM.

  9. #9
    Junior Member

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    11

    Post

    I downloaded the latest patch and installed as per instructions. Does no good.

  10. #10
    LEARNER

    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,270

    Default

    user manual also "No good " ??
    http://downloads.vmcindia.com/vmcadsl/user_guide.rar

    Post as screen shot jpg annexure , your wifi settings page.

    Earlier post:
    website for user manual patches. ( patch not required not important ) )

  11. #11
    Junior Member

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    11

    Default

    I followed all steps in the user guide too. In fact, I did it as per your earlier post. It did not help.
    Please see attached for screen capture you asked for. Note that I have also tried WPA and manual channel selection, but with same problem.

  12. #12
    The Wizard
    meetdilip's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    8,778

    Default

    @ vjkamble

    Change channel selection as manual. Select channel as " 11 ".

    If possible, try another modem at your place and check. May be a modem fault. Also try resetting the modem to factory settings, reconfigure it and check.

  13. #13
    LEARNER

    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,270

    Default

    MAC filter enabled ? disabled ?

  14. #14
    Junior Member

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    11

    Post

    @meetdilip: I have tried manual selection with both 6 and 11 earlier. Also tried after hard reset / factory settings. Tried manual channel selection with 11 again. Still facing the same problem.

    @essbebe: MAC filter is diabled.

    Any other hints? Last resort would be to change the modem but before that, I want to get another WiFi Modem from someone and try.

    With me, it has always been so hard to convince BSNL that I really have a problem

  15. #15
    LEARNER

    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,270

    Default

    From your POST No 3.

    The next step I took - I reset the modem and configured it again. This time, I set the encryption-off. Restarted the Modem and everything was fine. I used it for a while without any problems. Later I decided to set the security to WiFi Protected access and followed the steps as in the URLs you gave. Saved and restarted. The WiFi indicator did not come up. I configured to encryption-off again and it worked.
    Enable MAC Filter (white list)and enter the MAC address of your wlan card/other systems..

    No security key needed.
    Try again without any security key.
    Then WEP key. Then wpa etc.
    In some wireless routers
    for WPA only some letters a to g and numbers 1 to 9 allowed


    In your Wlan do you see other wifi networks secured/Unsecured .?l
    Once connected in WIFI mode , check reception at a different
    location in your house with your laptop.your connection can be unsecured. mode.

    If the range is limited no reception possible.
    keep the wifi router parallel to the ground.

  16. #16
    Junior Member

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    11

    Default

    try without any security key.
    As I have tried and mentioned earlier, It goes well if I set the encryption off.
    WEP, WPA, WPA2 all have the same problem - No link for 20-30 min. after modem restarts everytime.

    Once connected in WIFI mode , check reception at a different
    location in your house with your laptop.your connection can be unsecured. mode.
    There is enough range as I am just next room. There are no other WiFi networks either.

  17. #17
    LEARNER

    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,270

    Default

    With me, it has always been so hard to convince BSNL that I really have a problem
    same here !!!
    Is there any switch in back of the unit for Wireless >?on/off type ?
    @meetdilip mentioned about this. in another thread.

    type the codes you used for :
    wep
    Wpa
    Wpa2 etc.
    20 to 30 minutes delay:
    enter any security code and test in LAN mode.

  18. #18
    The Wizard
    meetdilip's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    8,778

    Default

    @ vjkamble

    You can try the MAC Filter White list. It makes sure that no other systems other than those defined in the white list can connect to your network.

  19. #19
    Junior Member

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    11

    Default

    @meetdilip: Same problem with mac filter white list

    @essbebe: There is no seperate switch for wifi. I have absolutely no problems with wired connection (I believe that is what you meant by "LAN Mode").

  20. #20
    LEARNER

    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,270

    Default

    see this page:
    http://img594.imageshack.us/img594/3673/44150498.png
    click Radius server on top.
    do you have any entries in radius server ?
    Is it enabled ?
    http://www.indiabroadband.net/attach...4270823332.png

    @meetdilip
    Please confirm.
    Last edited by essbebe; 3rd March 2011 at 08:07 PM.

Similar Threads

  1. problem in connecting mobile phone to bsnl wifi
    By 9999 in forum BSNL broadband
    Replies: 7
    Last Post: 18th October 2012, 05:14 PM
  2. Modem AN1020-21 Wifi LED On but no connection
    By Crhysis in forum BSNL broadband
    Replies: 22
    Last Post: 29th March 2012, 08:59 AM
  3. Connecting mobile by Bsnl wifi modem problem
    By ananthram3 in forum BSNL broadband
    Replies: 3
    Last Post: 6th October 2011, 05:51 PM
  4. wifi activation for AN1020-21
    By drhemang in forum BSNL broadband
    Replies: 1
    Last Post: 20th January 2011, 10:28 PM
  5. BSNL modem AN1020-20 not connecting to internet
    By desikid123 in forum BSNL broadband
    Replies: 1
    Last Post: 18th December 2010, 11:06 AM

Posting Permissions

Log in

Log in
BSNL Broadband Forum Airtel Broadband Forum Reliance Broadband Forum Tikona Broadband Forum MTNL Broadband Forum Tata Broadband Forum
BSNL 3G Forum MTNL 3G Forum Idea 3G Forum Airtel 3G Forum Reliance 3G Forum Vodafone 3G Forum
Airtel Mobile Forum Reliance Mobile Forum BSNL Mobile Forum Idea Mobile Forum Vodafone Mobile Forum Aircel Mobile Forum
Tata Sky Forum Dish TV Forum Reliance DTH Forum Videocon DTH Forum Airtel DTH Forum SUN DTH Forum