Results 1 to 24 of 24

Beam Fibre Wifi Connectivity Help

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    12

    Unhappy Beam Fibre Wifi Connectivity Help

    I recently migrated from an airtel connection to beam fibre...

    I got a Beetel Adsl modem (450 bx1 ADSL2+Router) provided by airtel

    I fail to get wifi connectivity through this modem....

    Someone Please let me know the settings I need to configure in order to use this modem as a router for beam fibre to work with it..

    Thanks In Advnace.

  2. #2
    LEARNER
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,263

    Default

    If what you get is one Rj45 cable to connect to your Computer ethernet port, then get connected first.
    2. In Beetel 450BXI wan page select "MER' rest entries auto select.
    wifi page as usual.
    3. Reconnect another rj45 from LAN 2 to desktop(laptop) ethernet port.
    try to log in. ( IE browser)
    If successful check the ssid appears in Laptop and check WIFI in laptop or in another laptop.
    Feedback.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    12

    Default

    essbebe,

    thanks for the reply

    I fail to understand point 2,Can you please be more specific on how to configure MER?I couldnt find it anywhere in the router settings page..thanks

  4. #4
    LEARNER
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,263

    Default

    2. enter 192.168.1.1/main.html ID: admin PW :admin or password.
    Modem menu items
    Advanced settings; WAN edit line 0_35 next( if needed all lines!!)
    As we do not know the vpi/vci settings if any for Beam)
    vpi/vci 0 35 next instead of "bridged" or PPPoE select "MER"
    next next etc.

    Menu wireless earlier settings no change. SAVE REBOOT 2 minutes wait.
    (This setting is same as Dialer mode but bypasses your system dialer)
    Now connect as mentioned earlier. and log in for Beam.in Browser.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    12

    Default

    Quote Originally Posted by essbebe View Post
    2. enter 192.168.1.1/main.html ID: admin PW :admin or password.
    Modem menu items
    Advanced settings; WAN edit line 0_35 next( if needed all lines!!)
    As we do not know the vpi/vci settings if any for Beam)
    vpi/vci 0 35 next instead of "bridged" or PPPoE select "MER"
    next next etc.

    Menu wireless earlier settings no change. SAVE REBOOT 2 minutes wait.
    (This setting is same as Dialer mode but bypasses your system dialer)
    Now connect as mentioned earlier. and log in for Beam.in Browser.

    Essbebe,I followed the steps and even cross checked...but it is not working...any other way out?thanks..

    These are the steps I followed..

    1) I connected my internet cable to port 1 of the adsl modem.

    2)I connected an RJ-45 from adsl modem(port 2)to the ethernet port of my laptop.

    3)I followed the steps to change the settings in the above posts as adviced but to no avail.
    Last edited by rvalluru; 12th November 2011 at 09:21 AM. Reason: Automerged Doublepost

  6. #6
    LEARNER
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,263

    Default

    Check this thread.
    http://www.indiabroadband.net/cable-...r-no-wifi.html
    User has reported both LAN and wifi mode working.
    Difference he has used a standalone wifirouter Netgear wgr614V9. ( with WAN port)
    2.
    In your case , also should work.
    ( I am using the same method for my adsl BBconnection )
    Beetel110TCI Rj45 to Beetel450TCi ( adsl part O/O/O) lan 1 etc. wifi OK
    Para two;

    3
    When connected to BEAM
    in computer
    Start RUN type cmd OK
    New window
    type ipconfig /all

    Copy/paste data here.
    4.
    Also post as screen shot ( attachment ) the WAN page showing all
    the lines 0_35 etc.
    ( GO advanced : scroll down: attachments /Manage attachments from Harddisk upload the screenshot )

    5. Did the ssid appear in Laptop ?

    6. Mention OS used : windows 7/Vista/XPsp3 etc.

    Feedback item wise. 3 to 6.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    12

    Default

    Essbebe,

    Yes,I can access the router software through LAN and also through WIFI in my laptop.


    3.)When connected to BEAM Via LAN(internet cable directly connected to the laptop),This is the ip address i get.

    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : My-PC
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    Wireless LAN adapter Wireless Network Connection:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Atheros AR5007 802.11b/g WiFi Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-22-69-5D-4C-57
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::f1f4:eba:dc18:78a0%12(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.2(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : Saturday, November 12, 2011 2:06:23 PM
    Lease Expires . . . . . . . . . . : Sunday, November 13, 2011 2:06:23 PM
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 218112617
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-15-62-25-DD-00-1D-72-6F-08-C9

    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

    Ethernet adapter Local Area Connection:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce Networking Controller
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-1D-72-6F-08-C9
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::9441:a164:e72b:36a3%11(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 183.82.154.172(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.192.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : Saturday, November 12, 2011 2:06:18 PM
    Lease Expires . . . . . . . . . . : Saturday, November 12, 2011 8:29:25 PM
    Default Gateway . . . . . . . . . : 183.82.128.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 183.82.128.1
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 234888562
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-15-62-25-DD-00-1D-72-6F-08-C9

    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 123.176.37.37
    123.176.37.38
    202.53.8.8
    202.53.8.9
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

    Tunnel adapter isatap.{B6795FF4-B888-4227-A493-E03A9FE16108}:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #2
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:4137:9e76:3444:2a3e:48ad:6553(Pref
    erred)
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::3444:2a3e:48ad:6553%14(Preferred)
    Default Gateway . . . . . . . . . :
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

    Tunnel adapter 6TO4 Adapter:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter #2
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2002:b752:9aac::b752:9aac(Preferred)
    Default Gateway . . . . . . . . . : 2002:c058:6301::c058:6301
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 123.176.37.37
    123.176.37.38
    202.53.8.8
    202.53.8.9
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled


    4.)A screenshot of the WAN page i configured is attached.please check

    5.) Yes,the SSID appeared in the laptop.

    6.) I am using wndows 7
    Last edited by rvalluru; 12th November 2011 at 10:20 PM.

  8. #8
    LEARNER
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,263

    Default

    Request:
    Please change font size to normal.
    Also tunnel data not required. can be deleted. Thanks.
    ethernet LAN
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 183.82.154.172(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.192.0
    Default Gateway . . . . . . . . . : 183.82.128.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 183.82.128.1
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 123.176.37.37
    123.176.37.38
    202.53.8.8
    202.53.8.9




    7.
    "MER" to be selected in all the links. ( about 6?) Not only for VPI/VCi 0 and 35. Also NAT to be enabled.

    8
    Network Settings . Both For LAN and WLAN in TCP/IP properties
    Select Obtain Ip address automatically. Enter above dns any two.
    Give ipconfig /all as annexure .*doc. o see the changes.

    9
    . If any entry is made in modem
    what is shown in WLAN can be entered. DNS/Default Gateway/
    Dhcp server to be enabled ( use same range say 183.82.128.3 to 183.82.128.10)

    10
    . Windows7;
    In the laptop (A) with Beam connected in Lan Mode:
    Download application "connectify"and install.
    Download FREE version here:
    http://connectify.me/download/
    Laptop A will work as an AP ( Access Point ) for other wifi systems.
    ( limited range)
    feedback. ( Beetel450BXI keep it connected. for LAN mode. )

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    12

    Default

    Essbebe


    7)I selected MER For all the links and enabled NAT for all the links(3 links).

    8.)I followd this step and also gave the DNS as suggested.

    9.)Can you please be more specific on this step.where can i enable the DHCP server for WAN?i can find DHCP for LAN only.


    I followed step no 7 and 8 but couldnt connect.

    Update :

    I connected my internet cable directly to the modem to port1.from on other port I connected an RJ-45 to my laptop's ethernet port.I am able to access internet.But am not able to acess in wifi mode.
    Last edited by rvalluru; 12th November 2011 at 09:25 PM. Reason: Automerged Doublepost

  10. #10
    LEARNER
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,263

    Default

    8.
    Post ipconfig /all data LAN and WLAN only.

    DHCP is enabled in LAN menu page of modem. enough.

    11.
    Select WLAN. Click the Icon Select status.
    Wireless Network connection status page.
    Check details Ip address default gateway dns etc.
    Click Diagnose. Let windows 7 do fault finding.
    Report error message.
    Last edited by essbebe; 12th November 2011 at 09:47 PM.

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    12

    Default

    8.)ipconfig /all data


    Wireless LAN adapter Wireless Network Connection:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Atheros AR5007 802.11b/g WiFi Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-22-69-5D-4C-57
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::f1f4:eba:dc18:78a0%12(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.2(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : Saturday, November 12, 2011 10:45:52 PM
    Lease Expires . . . . . . . . . . : Sunday, November 13, 2011 11:03:14 PM
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 218112617
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-15-62-25-DD-00-1D-72-6F-08-C9

    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 123.176.37.37
    123.176.37.38
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

    Ethernet adapter Local Area Connection:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce Networking Controller
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-1D-72-6F-08-C9
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::9441:a164:e72b:36a3%11(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 183.82.154.172(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.192.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : Saturday, November 12, 2011 10:21:46 PM
    Lease Expires . . . . . . . . . . : Sunday, November 13, 2011 5:00:50 AM
    Default Gateway . . . . . . . . . : 183.82.128.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 183.82.128.1
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 234888562
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-15-62-25-DD-00-1D-72-6F-08-C9

    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 123.176.37.37
    123.176.37.38
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled


    11.)I checked the IP address,DNS etc for WLAN,everything seems perfect !!

    when diagnose is clicked windows 7 reported the following error(please check the screenshot)

  12. #12
    LEARNER
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,263

    Default

    ifObtain Ip address automatically selected uncheck and enter.
    IN WLAN Now try the same Ip subnet mask Gateway etc in wlan setttings as shown in LAn ethernet . Ip address change to 183.82.154.173.
    Feedback.

  13. #13
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    12

    Default

    Please check the screenshot.I attached a screenshot for the settings i configured for wlan.(ip address,dns etc)...but the problem persists...

    I even tried giving the same static Ip to LAN(internet cable connected directly to laptop)...but it didnt work

  14. #14
    LEARNER
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,263

    Default

    Quote Originally Posted by rvalluru View Post
    Please check the screenshot.I attached a screenshot for the settings i configured for wlan.(ip address,dns etc)...but the problem persists...

    I even tried giving the same static Ip to LAN(internet cable connected directly to laptop)...but it didnt work
    Again try Diagnose.
    12.
    183.82.154.173. or 183.82.154.172.This Ip address is listed in the range in DHCP setting of modem LAN page?
    13.
    When connected in LAn mode
    Current IP Check what Ip address you get ?

  15. #15
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    12

    Default

    I tried to diagnose..Since i have given a static ip address for wlan it says DHCP not enabled in WLAN..I also tried the option for giving the IP automatically..when this is done it says DNS not reachable when dianosed.


    12)The IP given in the DHCP range are from 183.82.128.3 - 183.82.128.10.DHCP server is in the series of 183.82.128.XX,I am giving in that series itself....When I try to give the DHCP range in the settings page from 183.82.154.XX - 183.82.154.XX and try to save It throws an error saying the series differ...


    13)The IP address at the moment is get is 183.82.154.2
    Last edited by rvalluru; 13th November 2011 at 12:37 AM.

  16. #16
    LEARNER
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,263

    Default

    see my set up. Except for the Ip address in lan and wlan mode rest all same. Windows 7 pro.
    Perhaps you can borrow a standalone WIFI router and connect rj45 to WAN port and select DYNAMIC IP in the wireless router.
    ( This option not available in Beetel 450BXI)

    110BXi to Bsnl Rj45 cable to LAN1 of beetel TCI ( adsl part not working ) Lan2 to laptop ethernet port ( can be kept connected in windows 7. )
    Wifi mode . both working.

  17. #17
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    12

    Default

    Quote Originally Posted by essbebe View Post
    see my set up. Except for the Ip address in lan and wlan mode rest all same. Windows 7 pro.
    Perhaps you can borrow a standalone WIFI router and connect rj45 to WAN port and select DYNAMIC IP in the wireless router.
    ( This option not available in Beetel 450BXI)

    110BXi to Bsnl Rj45 cable to LAN1 of beetel TCI ( adsl part not working ) Lan2 to laptop ethernet port ( can be kept connected in windows 7. )
    Wifi mode . both working.

    Its working with a standalone router perfectly...no issues...Just wanted to make it work with the beetel modem...havent got any clue why it isnt working for me...

  18. #18
    LEARNER
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,263

    Default

    Congratulations:
    rep 26+++
    Check your USER CP thanks for feedback.

    Its working with a standalone router perfectly...no issues...Just wanted to make it work with the beetel modem...havent got any clue why it isnt working for me...
    No "DynamicIP or Static IP option.in Beetel450BXI.
    May be in PPPoE you have enter IP address Beam IP.
    ( Instead of obtain Ip address automatically See routing menu )
    Feedback.

    Para two:
    Again i rechecked my set up.
    Beetel450TCI ( adsl o/o/o)
    tried dynamic IP PPPoE failed. ( No MER option )
    Selected Static IP
    gave ip address as 192.168.1.1 ( beetel110BXI)
    subnet 255.255.255.0
    Gateway 192.168.2.1 ( beetel450TCI)
    Working perfectly. Only problem I cannot access 450TCI menu items now! Can reset and check if needed.
    Code:
    If it works don't repair!
    Para three:
    This problem was discussed earlier in WIMAX and as per @glass "MER" option was tried. ( Reliance Tata etc )
    then connecting to Standalone wifi router.
    NowI tried lan1 etc.
    ( Tikona no reports so far ) Most cable service BB seems to work with a stand alone wifi router.

    wait.....for ipconfig /all annexure.
    Last edited by essbebe; 13th November 2011 at 12:30 PM.

  19. #19
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    12

    Default

    Quote Originally Posted by essbebe View Post
    Congratulations:
    rep 26+++
    Check your USER CP thanks for feedback.


    No "DynamicIP or Static IP option.in Beetel450BXI.
    May be in PPPoE you have enter IP address Beam IP.
    ( Instead of obtain Ip address automatically See routing menu )
    Feedback.

    Para two:
    Again i rechecked my set up.
    Beetel450TCI ( adsl o/o/o)
    tried dynamic IP PPPoE failed. ( No MER option )
    Selected Static IP
    gave ip address as 192.168.1.1 ( beetel110BXI)
    subnet 255.255.255.0
    Gateway 192.168.2.1 ( beetel450TCI)
    Working perfectly. Only problem I cannot access 450TCI menu items now! Can reset and check if needed.
    Code:
    If it works don't repair!
    Para three:
    This problem was discussed earlier in WIMAX and as per @glass "MER" option was tried. ( Reliance Tata etc )
    then connecting to Standalone wifi router.
    NowI tried lan1 etc.
    ( Tikona no reports so far ) Most cable service BB seems to work with a stand alone wifi router.

    wait.....for ipconfig /all annexure.

    sorry in the router WAN setup there is no option to enter an ip address in PPPOE protocol...the option is provided only in MER

  20. #20
    LEARNER
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,263

    Default

    ( Instead of obtain Ip address automatically See routing menu )
    Instead of using Full quote immediately preceding your message, ( no useful purpose is served)if you had seen above comment , and mentioned this we could try something.
    Select In Advanced SETup;
    routing
    Select Box automatically.
    What is the Ip address shown now ?
    ( for me Bsnl Gateway shown)
    and vpi/vci line?

    Uncheck the box here
    enter the Beam gateway IP. (VPI/VCi not known :not effective )
    wait..... for screen shot.

    Last edited by essbebe; 14th November 2011 at 07:41 AM.

  21. #21
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    12

    Default

    I followed the above process,when i try to give Beam IP and save...I get the following error


    Default Gateway Configuration Error

    Configure default gateway failed.

    route: SIOC[ADD|DEL]RT: Network is unreachable.

    Click on "Back" button to configure default gateway again.

  22. #22
    LEARNER
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,263

    Default

    Present position: Using Beetel450BXi in "MER"
    Beam works in LAN mode. WIFI N/A. ( Standalone wifi router works )
    Go to Management and Backup /SAVE present settings to say
    C://My Documents/Beetel/Beam settings.

    (22A)
    Select In Advanced SETup;
    routing
    Select Box automatically.
    What is the Ip address shown now ?
    ( for me Bsnl Gateway shown)
    and vpi/vci line?
    With original Button selected what are the values seen ?

    (22B) When "MER" is selected after the vpi/vci screen
    many options are available in next page.You can try here also.
    Last edited by essbebe; 14th November 2011 at 08:00 AM.

  23. #23
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    12

    Default

    Yes,Exactly the modem is configured in MER

    Beam Is working in LAN Mode and also with an other standalone router.


    The Ip address shown is 192.168.1.2 when the above process is followed.

    When I try to give BEAM IP It is showing an error as I already told.


    I tried giving BEAM IP after the vpi/vci screen...It does not work.

  24. #24
    LEARNER
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    15,263

    Default

    Ok. Noted. will PM later , if any solution found / possible .

Similar Threads

  1. Is anyone having limited connectivity issue with BEAM CABLE ?
    By xbm4 in forum Cable Internet Services
    Replies: 0
    Last Post: 17th October 2012, 10:18 PM
  2. Which is the best and cheap WIfi device to use with BEAM CABLES internet
    By Shijin Patric in forum Broadband Internet Service Providers
    Replies: 0
    Last Post: 11th April 2012, 09:56 AM
  3. Beam broadband on wifi and pc sametime
    By malliktajmahal in forum Other Cable Internet Services
    Replies: 6
    Last Post: 25th February 2012, 05:33 PM
  4. BSNL WA3002G4 as wifi router to BEAM
    By shivam28 in forum Broadband How to
    Replies: 0
    Last Post: 3rd January 2012, 06:31 PM
  5. Beam fiber - no wifi
    By Mohan3339 in forum Cable Internet Services
    Replies: 7
    Last Post: 17th October 2011, 06:42 PM